среда, 2 ноября 2016 г.

               

Мікеланджело
    Одним із шедеврів світової скульптури є робота Мікеланджело «П’єта», або Оплакування Христа. Вона знаходиться в соборі Святого Петра в Римі. Марія зображена з убитим Христом, який лежить у неї на колінах.У незвичайно сильному ракурсі закинута назад голова Христа, викручене його праве плече. Це надає скульптурній групі внутрішньої емоційної напруги. Юне, прекрасне обличчя Мадонни скорботне, але дуже стримане. Митець спромігся у камені передати особисті страждання матері Марії, які переростають у горе всього людства.
    Символом людської краси та сили є гігантська статуя біблійного героя Давида. Майстер зображує його не хлопчиком-пастухом ( як про це сказано в Біблії), а юнаком у повному розквіті сил, перед битвою, в момент найвищої емоційної, вольової та физичної напруженості. Цей величний і прекрасний юнак сповнений відваги, сили та рішучої готовності  до перемоги. Скульптура стала символом Флоренції, втіленням духу волелюбної Флоренції, ладної боротися за свою незалежність з будь-яким ворогом.
         Статуя біблійного героя Мойсея  створена для гробниці папи Юлія ІІ. Мойсей – давньоєврейський пророк, що вивів свій народ з рабства. Він зображений зі скрижалями, на яких Бог накреслив 10 заповідей. Ця фігура – втілення нескоримої волі та сили людського духу. Він пильно дивиться вдалину, готовий кинутися туди, де його потребують. У цій скульптурі автор втілив свою мрію про вождя – мудрого, сміливого, сповненого титанічної сили, волі – властивостей, що необхідні були людині, яка змогла б на той час об’єднати його батьківщину.

Комментариев нет:

Отправить комментарий