воскресенье, 13 ноября 2016 г.

Гарменс Ван Рейн Рембрандт (1606 – 1669)

      Творчість Рембрандта стала вершиною голландського реалізму.
Твори художника вирізняє геніальна композиція. У його картинах усе найістотніше висувається на перший план, а головні дійові особи характеризуються надзвичайно тонко, тому глядач добре розуміє зміст зображуваної сцени.
    Головна особливість рембрандтівського колориту – відсутність багатства кольру. Головне у нього – передача гри світла й тіні, у цьому він геніальний майстер. Зазвичай світло в картині розподілено таким чином, що головна особа або група осіб найбільше освітлена.
      Рембрандт виступи новатором у багатьох жанрах. Античні й біблійні легенди він перетворив на зігріту високим гуманізмом розповідь про реальні земні людські почуття й стосунки.
Як портретист він став творцем жанру портрета-біографії, де життя людини і її внутрішній світ в усій складності й суперечливості. Портрети художника не тільки передають зовнішні риси, а й виражають внутрішній стан зображених осіб. На вершині своєї творчості пише портрети, темою яких є «людина наодинці зі своїми думами».
     Епілогом життя і творчості митця стала картина «Повернення блудного сина».
Її можна розглядати як заповіт художника. Саме тут ідея всепрощаючої любові до людини, до принижених і стражденних – ідея, якій Рембрандт служив усе життя, - знаходит найдосконаліше втілення. Художник підняв мистецтво на новий ступінь, збагативши його небувалою життєвістю і психологічною глибиною.

Картини Рембрандта:
автопортрети різних років
«Автопортрет із Саскією на колінах»
«Зняття з хреста»
«Портрет бабусі»
«Нічна варта»
«Жертвоприношення Авраама»
«Повернення блудного сина»



Комментариев нет:

Отправить комментарий