воскресенье, 13 ноября 2016 г.

                               П. П. Рубенс ( 1577 – 1640)

      Якби знадобилося одним словом схарактеризувати життя П. П. Рубенса, то це було б слово «енергія». Його мистецтво характеризується кипучою життєвою  енергією, пристрастями і єквітесенцією стилю бароко. Понад 1000 картин – це грандіозне досягнення.
      Картини Рубенса сповнені бурхливого руху, динаміки, мінливості. Це справді світ, у якому немає спокою. Художнику притаманні такі типові ознаки стилю бароко: інтенсивність освітлення, монументальність фігур, неперевершена виразність ліній і живописних плям, складність ракурсів, нестримний динамізм та декоративність.
       Проте  в його творах зявляються й характерні особливості: величезна життєдайна сила, перевага почуття над розумом, відсутність містики, оспівування фізичної сили, краси, пристрасності.
   Він писав біблійні сюжети, сцени полювання на тварин, був великим майстром портретного живопису. Рубенс уславив сучасний йому тип краси, особливо в зображенні оголеного жіночого тіла. Фігури жінок нагадують класичні скульптури, відчувається спроба відтворити в їхній плоті холод мрамору.
    На його картинах вчилися і продовжують вчитися багато поколінь художників.

Картини П. П. Рубенса:
«Встановлення хреста», «Зняття з хреста»
«Полювання на тигрів та левів»
«Персей і Андромеда»
«Автопортрет з Ізабеллою Брандт»
«Єлена Фоурмен з дітьми»
«Портрет камеристки інфанти Ізабелли»
«Союз Землі  і Води»

Комментариев нет:

Отправить комментарий