среда, 30 января 2019 г.


Записати конспект уроку (дистанційного)
                             Тридцять перше  січня
                              Класна робота
  Поняття про реалізм та історія його формування. Характерні ознаки реалізму як літературного напряму. Взаємодія реалізму з іншими      напрямами   ХІХ  століття ( романтизмом, натуралізмом)
      ХІХ століття – час бурхливих історичних  подій (війни, революції, національно-визвольні рухи), стрімкого розвитку промисловості, віри в науково-технічний прогрес і занепаду релігійних вірувань. Більшість європейських країн та США стають капіталістичними. На перший план виходить так званий середній клас. Відбувається урбанізація – швидке збільшення міського населення.
        Література ХІХ ст. була тісно пов’язана зі своєю добою. Відгуком на духовні потреби суспільства стало формування  нового літературного напряму – реалізму.
    Реалізм – літературний напрям, що виник і домінував у ХІХ столітті. Основою художнього образу письменники-реалісти вважали вірність його реальній дійсності. ( Французький письменник Стендаль для свого роману «Червоне і чорне» обрав епіграф: «Правда, сувора правда».)
                              Особливості реалізму
·        Один з найважливіших принципів реалістичного мистецтва – показ літературного персонажа у тісному зв’язку з оточенням, яке формує характер людини,  аналіз взаємин особистості і суспільства.
·        Письменники-реалісти створювали типи – узагальнені образи людей, характерні для певного суспільства чи соціальної групи.
·        Реалісти переорієнтували літературу з минулого на сучасне ( предметом зображення для письменників стало сучасне життя).
·        Своїм завданням письменники-реалісти вважали дослідження рушійних сил дійсності.
      У реалістичній літературі перевага надавалася прозовим жанрам: роман, повість, новела, оповідання.
            Найвидатніші представники реалізму
Країна
Представники
Франція
Стендаль
О. де Бальзак
Г. Флобер
Англія
Ч. Діккенс
В. Теккерей
Ш. Бронте
Росія
І Тургенєв
Л. Толстой
Ф. Достоєвський
А. Чехов


Комментариев нет:

Отправить комментарий